Június 15-ig kell építészeti programot készíteni a készházasoknak

KészházJúnius 15-ig várja a BM a készházasok ajánlatát az adósmentés kapcsán meghirdetett állami lakások építészeti programjának előkészítésére. A szakemberek minősített, A+ energiaosztályú készházak építését szorgalmazzák. A program munkát adna az építőipar egy részének, és korszerű energiatakarékos épületek épülhetnének.

Az építészeti program feladata

Szaló Péter, a  BM államtitkárhelyettese felhívással fordult a készházasokhoz, hogy június 15-i határidővel tegyenek javaslatot olyan építészeti program előkészítéséhez, amelynek célja az alacsony jövedelmű, lakással nem rendelkező családok lakhatásának és megélhetésének támogatása egyszerű és gazdaságos módon.

Feladatuk, hogy 40 - 60 négyzetméter alapterületű, alacsony komfortfokozatú (a minimális követelményeknek megfelelő), egyedi vagy más gazdaságos fűtésű, a minimális közművesítési előírásoknak megfelelő, környezetbarát lakóépületek tervezzenek, minimum ezer négyzetméteres, élelmiszertermelésre vagy állattartásra alkalmas kerttel, a szükséges tároló és gazdasági helyiségekkel ill. építményekkel.

KészházKészház

A tárca innovatív javaslatokat vár az építés és az életforma alakítása területén, a beépítési módra és az épülettípusokra, valamint az építési technológiákra és térszervezésre is. Javaslatokat kérnek gazdaságos és lehetőség szerint természetes anyagú építőanyagokra, épületszerkezetekre, hagyományos és új technológiákra és a minél nagyobb arányú saját munka igénybevételére, esetleg közmunka bevonására a megvalósítás egyes fázisaiban. A terveket a technológia leírásával és a főbb munkanemenkénti költségbecsléssel együtt kell elkészíteni.

Készházak = munkahely teremtés és korszerű épületek egyben

A program végre munkát adna az építőipar egy részének, ráadásul így korszerű energiatakarékos épületek épülhetnének, és nem elavult, energia faló lakásokba költöztetnék be a szerencsétlenül jártakat - közölte Kárpáti József, az ÉVOSZ könnyűszerkezetes tagozatának képviseletében.

Készház

A szakember leszögezte, kiemelten fontos, hogy a megrendelt házak, rendelkezzenek a megfelelősséget igazoló ÉME  (vagy ETA) engedéllyel, s feleljenek meg az energiatanúsítvány  előírásainak, leginkább az A+ kategóriának. Hangsúlyozta, az árvízi helyreállításban Felsőzsolcán és Ónodon már bizonyította a technológia, hogy a rendkívül rövid határidő ellenére az épületekbe határidő előtt beköltözhettek, az épületek szárazak, a fűtési költségeik fele akkorák, mint a más, hagyományos technológiával épült épületeké.

Forrás: www.napi.hu