Energetikai tanúsítás

Energetikai tanúsítványWinWatt

A 176/2008. (VI.30.) Kormányrendelet értelmében 2009. január 1-jétől az ingatlanok használatbavételi engedélyéhez, tartós - egy évet meghaladó - bérbeadásához, 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén Energetikai Tanúsítvány (lakcímke, zöldkártya) kiállítása szükséges. Meglévő épület, önálló rendeltetési egység, lakás adásvételéhez energetikai tanúsítása 2011. december 31-ig önkéntes, 2012. január 1 után a tanúsítvány beszerzése kötelező.
A panel- és lakás felújítási pályázatok esetében a támogatás pályázati feltételeként szintén előírás az energetikai tanúsítvány megléte, valamint az energetikai tanúsítványban megjelölt energetikai minőségi osztály javítása.

A tanúsítás folyamata:

  • épületdiagnosztika:
    • tervek beszerzése
    • szerkezetek azonosítása
  • épületgépészeti rendszerek azonosítása
  • épületenergetikai számítások elvégzése
  • tanúsítvány elkészítése, intézkedési javaslatok megfogalmazása

Mért érdemes tanúsítványt készíttetni?

HőkameraAz energetikai tanúsítványból megtudhatja, hogy milyen energia költségekre számíthat, illetve a szakember javaslata alapján kiderül, milyen energetikai korszerűsítésben célszerű gondolkodni. Ha eladóként készítteti a tanúsítványt, akkor kiderül, hogy érdemes-e az eladás előtt korszerűsítést végrehajtani, azzal a céllal, hogy a lakás árát növeljük. A hirdetésben megadott magasabb energetikai besorolás növeli az eladhatóságot. A szakember által készített korrekt energetikai szakvélemény növeli a bizalmat.

A vevő érdeke, hogy kérje a tanúsítványt, mert így információt kap, a várható energiaköltségekről. Több ingatlan közti választásnál ez segítheti a döntést.

Egy épületen belül akár több kategória különbség is lehet, a védett közbenső lakás és a saroklakás energetikai besorolása között. Ez természetesen hasonlóan tükröződik az energiaszámlákban is. Fontos ezért tudni, hogy a tanúsítvány elkészíthető a teljes épületre, de készíthető lakásonként is.

Mibe kerül a tanúsítás?

MegtakarításA tanúsítás a ráfordított időtől és a feladat bonyolultságától függ. A tanúsításért jogszabály szerint legfeljebb 11.000 forint munkadíjat, és indokolt költségeket (utazás, fényképezés, fénymásolás) lehet felszámítani. Ahol nem áll rendelkezésre hiteles műszaki dokumentáció, és szükséges az alaposabb műszaki felmérés, akkor a munkadíj a 25.000-30.000 forint körül alakulhat. Erre jönnek még az esetleg szükséges speciális vizsgálatok, illetve a további szaktanácsadás költségei.

Összességében elmondható, hogy a tanúsítás néhány 10.000 forintos költsége messze elmarad attól a pénzben is mérhető haszontól, amit a javasolt energia-megtakarítási beavatkozások hozhatnak.

Kérje ajánlatunkat most!