Modern fatüzelés

Költséghatékony, környezetbarát fűtés

A szilárdtüzelésű kazán különböző tüzelőanyagokkal üzemeltethető, így létezik fa- és széntüzelésre ajánlott berendezés is. Oldalunk a központi fűtési rendszerekben alkalmazható fatüzelésű kazánokról szól.

A fatüzelésű kazánok alkalmazása napjainkban reneszánszát éli. Fával nemcsak kedvező költséggel fűthet, hanem a környezetet is kímélheti.

Modern fatüzelésModern fatüzelés

A modern fatüzelésű kazánok többféle felépítésben elérhetők. Az öntvénykazánok hosszabb élettartalmúak, beszerzési áruk magasabb. A lemezkazánok kompakt kialakításúak, csekélyebb a súlyuk és alacsonyabb az áruk.

Mire kell figyelni a kazánház kialakításánál?

A kazán felállítási helyén egy szilárd, nem éghető anyagból készült vízszintes alapra van szükség. A kazánalapnak nagyobbnak kell lennie a kazán alapterületénél, valamint az oldalfalaktól is védőtávolságot kell tartani.

A kazán elhelyezésére a klasszikus értelemben vett kazánházra van szükség. A fatüzelésű kazán elhelyezésekor a gázkazánoknál tapasztalt rugalmas elhelyezés sajnos nem tartható.

A kazánház kialakításakor fontos figyelni a tüzelőanyag elhelyezésére is. Célszerű, ha a tüzelőanyagból néhány napra vagy esetleg hétre való mennyiség a kazánházban tárolható, természetesen a védőtávolságok betartásával. A fatárolót szintén célszerű a kazán helyiség közelében telepíteni, valamint fontos a salak és a hamu eltávolításának lehetősége is.

Milyen magas legyen a kémény?

A szilárdtüzelésű kazánok elhelyezésénél fontos tényező az égési levegő mennyisége. Nem megfelelő mennyiségű égési levegő esetén az égés tökéletlen lesz, ezzel csökken a hatásfok.

LégbeeresztőkÉgéstermék-elvezető

A hibátlan égéstermék-elvezetéshez megfelelő huzatú kéményt kell kialakítani. A nem megfelelő huzatú kémény a kazánüzemben fennakadásokat okozhat, fokozott kormolódáshoz, kátrányképződéshez vezethet, ami csökkenti a hatásfokot és a készülék élettartalmát.

A kémény kiválasztását, hő- és áramlástechnikai méretezését bízzuk épületgépész tervezőre, aki a méretezés alapján elkészített tervek engedélyeztetését is elvégzi a területileg illetékes kéményseprő vállalatnál.

Lehet fetüzelésű kazánt zárt fűtési rendszerrel alkalmazni?

A régi típusú, hagyományos kialakítású szilárdtüzelésű kazánok kizárólag nyitott tágulási rendszerre voltak köthetők, ezzel szemben a gázkazánokat zárt fűtési rendszerre tervezték. A két rendszer társítása több problémát is jelentett:

  • nyitott tágulási tartály elhelyezése, fagyvédeleme
  • nyitott rendszer oxigéndús fűtővíz korrozív hatása
  • készülékgyártók garancia feltételei

A mai modern szilárdtüzelésű kazánok zárt rendszerre is köthetők, és a megfelelő kazánbiztosítás után modern kisvízterű rendszerekben is biztonsággal alkalmazhatók.

Mi az a biztonsági hőcserélő?

A fatüzelésű kazán zárt rendszerekben történő alkalmazhatóságának feltétele az ún. biztonsági hőcserélő. A biztonsági hőcserélő a kazán előremenő vezetékében vagy a kazánban elhelyezett hőcserélő, melyhez használati hidegvíz vezeték kapcsolódik és csatorna vezeték van kiépítve.

Biztonsági hőcserélőBiztonsági hőcserélő

Fűtési üzemzavar esetén (pl. szivattyú leállás áramkimaradáskor), amikor a fűtővíz hőmérséklete a beállított érték fölé emelkedik, a vízvezetékbe épített segédenergia nélküli termosztatikus leeresztő szelep kinyit, és a hálózati hidegvizet enged a hőcserélőbe. Az átáramló hidegvíz biztonságos szintre csökkenti a kazán hőmérsékletét, amely így megmenekül az ún. hősokktól, ami a biztonsági lefúvatón távozó víz miatt következik be. A hőcserélőbe engedett felmelegedett víz a csatornahálózatba ürül.

Működési hőmérséklet kritérium

A szilárdtüzelésű kazánok minimális kazánvíz hőmérsékletének 45°C felett kell lennie, mert alacsonyabb hőmérsékletnél öntvény kazán esetén repedés jelentkezhet, valamint vízgőz csapódik le, aminek negatív hatása van a kazán rendeltetésszerű működésére és élettartalmára. A minimum hőmérséklet tartása segédenergia nélküli termosztatikus szelep vagy kazán termosztát segítségével is beállítható.

Miért kell puffer tárolót alkalmazni?

A modern fatüzelésű kazánok jól alkalmazhatók más hőtermelőkkel (pl. gázkazán, napkollektor) együtt is. A fatüzelésű kazánnal működő rendszer üzembiztonságát és energetikai hatásfokát jelentősen növeli egy fűtési puffer tároló beépítése.

Szabályozás nélkül nem megy

A puffer tároló hivatott a különböző hőtermelők nyereségét a rendszerben hasznosítani. A puffer tároló másik oldalán az alacsony hőmérsékletű fűtések is kiszolgálhatók, megvalósítható a fűtési körök időjáráskövető szabályozása, továbbá a HMV tároló előnykapcsolása is működőképes marad. A puffer tároló az időben eltérő nyereség és igény kompenzálását is lehetővé teszi.

Fűtési rendszerFatüzelésű kazán

A szilárdtüzelésű kazánok teljesítménye az égési levegő mennyiség változtatásával oldható meg. A huzatszabályozó a kazánvíz hőmérséklet változására reagálva rudazat vagy lánc segítségével csökkenti vagy emeli a kazánba jutó levegő mennyiségét.

A szabályozástechnikai megoldások garantálják a rendszer többi elemével való tökéletes együttműködést.

Amennyiben teljes kényelemre vágyunk, és nem kívánunk a kazán napi töltésével foglalkozni, választhatjuk a fapellet tüzelésű kazánokat. Ezek a gázkazánokhoz hasonló, rendkívül kényelmes üzemeltetést kínálnak.