Víztakarékosság felsőfokon

VíztakarékosságEgy négyfős család napi átlagos vízfogyasztása 600 liter, budapesti víz- és csatornadíjakkal számítva éves szinten ez 146 ezer forint kiadást jelent. Ideálisan választott energiatakarékos vízadagolókkal ennek a mennyiségnek átlagosan az egyharmadát, azaz évente 72 m3 édes vizet és 48 ezer forintot is megtakaríthatunk.

Az ideális vízadagoló kiválasztása

Vízadagoló és vízadagoló között óriási különbség van. A csapok kifolyásánál lévő műanyag vagy fémszűrők lehetnek teljesen egyszerű kialakításúak, melyek pusztán a csőhálózatból érkező szennyeződések felfogására alkalmasak, és lehetnek speciális tulajdonságokkal rendelkező energiatakarékos eszközök is.

Vízsugár típusok

Európában a 10 liter/perc alatti áteresztésű csapokat már víztakarékosnak nevezik, mert az átlagos 12-13 liternél kevesebb vizet engednek át percenként. Aki ennél komolyabban veszi a víztakarékoskodást, az a hagyományos típusú, levegővel kevert vízsugárnál akár 3,8; a zuhanypermetszerű spray vízsugárnál pedig egészen 1,7! liter/perces teljesítményig is lemehet úgy, hogy az egyes funkciókhoz elegendő víz folyik át a csapon.

Zuhany vízadagolók, WC-tartályok

Egy átlagos zuhany 13-22 liter vizet enged át egyetlen perc alatt. A víztakarékos zuhanyfejek mindössze 7-8 litert. A tartós megtakarításhoz az egyik megoldás az új, víztakarékos zuhanyfej vásárlása, a másik egy zuhany vízadagoló beillesztése a flexibilis cső és a csap közé, amelyet 6-10 liter közötti áteresztésben javasolt beállítani a meglévő zuhany fejtípusától, kialakításától és méretétől függően.

Javasolt vízáteresztés

Ha egy WC-tartály minden alkalommal kiengedi a teljes vízmennyiséget, az 6-9-12 liter vizet jelent egy-egy használat alkalmával. Ennél a mennyiségnél sok esetben kevesebb is bőven elegendő. Kiváló víztakarékos megoldást nyújtanak az eleve energiatakarékos tartályok és a tartály nélküli, szelepes működtetésű megoldások, melyeknél csak addig folyik a víz, míg a használó a lehúzó kart vagy gombot ténylegesen működteti. Ugyanez a hatás érhető el a WC öblítővíz-stop utólagos beszerelésével, mely a legtöbb típusú tartálynál gond nélkül alkalmazható.

Intézmények fenntartási költségeinek jelentős csökkentése

Egy átlagos háztartás esetében évi 48 ezer forint megtakarításról írtunk a bevezetőben, intézmények esetében nagyságrendekkel nagyobb összegekről lehet szó. A víztakarékossággal nemcsak a víz- és a csatornaszámla, hanem mivel a fel nem használt víz jelentős része meleg víz, a vízmelegítésre fordított energiafelhasználás, ezáltal a gáz- vagy áramszámla is csökken. Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a hőenergia meg spórolásával egyidejűleg csökken a környezetre káros CO2-kibocsátás is.

Itt is érvényes: az olcsóbb hosszú távon mindig többe kerül, a vízadagolók területén is érdemes a kiváló minőség mellett dönteni. A drágább vízadagolók is néhány hónap alatt megtérülnek, és megfelelő karbantartás esetén sok-sok évig kifogástalanul működnek.

Forrás:  www.okoenergia.hu