Világítás áram nélkül!

NapcsőA napcső vagy fénycsatorna egy ötletes találmány, mely megoldást nyújt a sötét, ablaktalan helyiségek természetes fénnyel történő megvilágítására. A napcső lelke a tetőre szerelt kupola a benne található reflektorral, mely hatékonyan összegyűjti és továbbítja a napfényt a fénycsatornán át a megvilágítani kívánt helyiségbe.

Az ivóvíz felhasználás, a fűtési és a hűtési energia felhasználás mérséklése mellett további rezsiköltség csökkentés érhető el, az elektromos áram optimális felhasználásával. A hagyományos izzókat a kompakt fénycsövek, majd a LED izzók követték a sorban.

Ennél még gazdaságosabb megoldás, ha a világítást a napfény szolgáltatja. A napcső vagy fénycsatorna olyan helyzetekben jelent jó megoldást, ahol a természetes fényű megvilágításra sem tetőablak, sem más eddig ismert eszköz nem alkalmazható, illetve annak kivitelezése ennél drágább és gyengébb hatásfokú.

A napcső működése

Napcső működése

A napcső a tetőn elhelyezkedő speciális fénygyűjtő kupola és az abban található reflektor segítségével összegyűjtik és továbbítják a napfényt a tükörfóliával borított, nagy fényvisszaverő képességű fénycsatornán át a mennyezetre szerelt fényszóróba, amely a természetes fényt egyenletesen osztja el a megvilágítani kívánt helyiségben.

A kisebb napcső elsősorban fürdőszobák, előszobák, mosókonyhák és más kisebb alapterületű (4-9 m2) helyiségek megvilágítására ajánlott. A nagyobb fénycsatornák konyhák, nappalik, étkezők, lépcsőházak, hálószobák (9-16 m2) megvilágítására is kiváló megoldás.
Ennél nagyobb alapterület vagy hossz, keskeny folyosók esetén több termék egyidejű használatával érhető el a kívánt hatás.

A fénycsatorna előnyei

Napcső

  • olyan helyeken is felszerelhető, ahol a hagyományos tetőablak elhelyezésére nincs lehetőség, mert a fénycsatornához kapható kiegészítő elemek lehetővé teszik, hogy a tetőt a legoptimálisabb útvonalon érjük el
  • a hagyományos megoldások alkalmazásakor a helyiségek belsejébe tartó fényt sokszor falak blokkolják, ezzel szemben a 99,7%-os fényvisszaverő képességgel bíró fénycsatornák minimális veszteséggel juttatják a fényt a helyiségekbe
  • egy tetőablakos helyiség forró nyári napon kellemetlenül meleg lehet, télen pedig komoly hőveszteséggel számolhatunk, a napcső dupla üvegezése kiküszöböli ezeket a kellemetlenségeket, csökkentve ezzel a fűtésből, illetve a légkondicionáló használatából eredő költségeket
  • a speciális tetőidomok formájuknak és kialakításuknak köszönhetően kevesebb esélyt adnak a beázásnak, mint a hagyományos megoldások
  • több funkció egyben: éjszakai jelzőfény, beépített szellőző, világításszabályozó
  • energiatakarékos: nincs üzemeltetési, fenntartási költség nincs

Kiválasztás, méretezés

A termékek műszaki adatai megtalálhatók a gyártók és forgalmazók honlapján, katalógusaiban. A napcsövön, fénycsatornán bevezetett természetes fény növeli a komfortérzetet, azonban a bevilágítás ideális mértékét ajánlatos szakemberrel megterveztetni.
A gyártói előírások betartása mellett a fénycsatornák saját kezűleg is beépíthetők. A több iránytörést is tartalmazó rendszer beépítésénél érdemes kikérni a gyártó vagy forgalmazó ajánlásait, vagy helyszíni felmérést, bevilágítási tervet is kérni.

Forrás: www.napcso.hu