Novembertől kötelező energiacímkés gumiabroncsot árulni

Gumiabroncs energiacímkeA minősítő címkékkel ellátott gumiabroncsok már nyáron megjelentek néhány gumikereskedőnél. November 1-jétől csak olyan terméket lehet forgalmazni, amelyen megtalálható a három jelölés. A novembertől kötelezően megjelenő gumiabroncscímke ugyanúgy néz ki, mint a háztartási gépeken ...

... található energiaosztály-besorolások: az ABC betűi és színes sávok jelölik, hogy az adott gumiabroncs mennyire jól teljesít. Az egyik ilyen címke a gördülési ellenállás nagyságáról, vagyis lényegében az üzemanyag-hatékonyságról ad jelzést, a másik pedig az úgynevezett nedves tapadási mutatót, azaz a vizes úton szükséges fékút hosszát szemlélteti. Csakúgy, mint a háztartási berendezéseknél, az A-kategóriás abroncsok a legjobbak, míg a G-kategóriába soroltak a leggyengébbek. A harmadik címke a kerekek által keltett külső zaj mértékére utal. A pontos decibelérték mellett a hangszórójel előtti fekete hanghullámok száma mutatja, hogy csendesebb vagy épp hangosabb abroncsot készülünk vásárolni.

Gumiabroncs energiacímke

"A címkézésre azért van szükség, mert a modern gumiabroncsokról ránézésre vagy tapintásra az átlagos autós nagyon keveset tud megállapítani, így nehezen is tud eligazodni a több tucat gyártó számtalan terméke között" - mondta Morenth Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnöke. "Az új abroncs kiválasztásában segíthet az abroncscímke, de fontos, hogy az autósok a legmegfelelőbb téli vagy nyári gumiabroncsok vásárlásakor tájékozódjanak teszteredményekről, illetve kérjék ki a gumis szakemberek szakmai véleményét is. Ázsiai eredetű gumiabroncsokkal akkor is legyünk óvatosak, ha szerepel rajtuk EU-abroncscímke."

Mit jelentenek a gumikon található egyéb jelölések?

Példa: 175/65 R13 80S

  • 175: az abroncs szélessége mm-ben
  • 65: a gumi szélességének és oldalfal-magasságának aránya százalékban kifejezve
  • R: radiál szerkezetű abroncs
  • 13: a felni átmérője colban (1 col = 25,4 mm)
  • 80: a maximális terhelhetőséget jelző szám (súly- vagy terhelési index, egy kerékre vonatkozik, a 80-hoz tartozó érték 450 kg)
  • S: a maximálisan megengedett sebességet jelző betű (sebességindex, az S esetében 180 km/h)

A gumiabroncs gyártási idejét a DOT-szám jelzi, ez egy négyjegyű szám a DOT felirat után. Az első két szám a gyártási hetet, a második két szám a gyártási év utolsó két jegyét mutatja, tehát egy 4811 DOT-számú gumit 2011. 48. hetében gyártottak.

 

A gumiabroncsok felcímkézésétől azt várja a hét legjelentősebb hazai gumiabroncsgyártó céget tömörítő szakmai érdekszövetség, hogy a hatékonyabb és energiatakarékosabb típusok elterjedése jelentős gazdasági és környezetvédelmi előnyökkel is jár.

Forrás: [origo] autó