Minősített Passzívház Tervező képzés

Passive House InstituteA tanfolyam következő modulja május 13-14-én a Passzívház tervezési csomag (PHPP) használatát mutatja be, amikor építészek, épületgépészek, energetikusok szerezhetik meg a passzívházak „féltve őrzött titkait”.

 

A passzívház minősítési rendszer

Passzívház energia felhasználása

A passzívház a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer. A passzívházak a meglévő épületek energiamennyiségének töredékét igénylik, mely épületek tervezése és építése több szakmát átfogó ismeretet igényel, melyek nélkül nem lehetséges a megfelelő minőség megvalósítása.

Még fontosabb a szakmák összehangolása

CsapatmunkaCsapatmunka

Nem elég a szakterületek (építészet, épületfizika, épületgépészet) különálló ismerete, ismerni kell azok kölcsönhatását, és az egyes szakterületek képviselőinek munkáját össze is kell hangolni. A gondos tervezéssel biztosítható a költséghatékony, maximális komfortot nyújtó lakóépület.

Minősített Passzívház Tervező képzés

A képzést az Építész Továbbképző Nonprofit Kft. szervezi. A tanfolyam 9 önálló rendezvényből és gyakorlati műhelymunkából áll, ahol bővíthetők a passzívház ismeretek, valamint a résztvevők megismerkedhetnek más szakterületekkel is. A tanfolyam egyes rendezvényei külön-külön is látogathatók, évente 2-3 alkalommal kerülnek megrendezésre.

A tanfolyam moduljai

Passzívház ablakPasszívház szellőzésPasszívház

 • A passzívház követelmények - alapfokú tanfolyam
 • A passzívház épületburok
 • Passzívházak hőellátása
 • Passzívházak szellőztető berendezései - elméletben és gyakorlatban
 • Passzívház tervezési csomag (PHPP I.) - kétnapos rendezvény elmélettel és műhelymunkával
 • Gazdaságos passzívház
 • A passzívház követelményrendszer alkalmazási módszerei az épület-felújításoknál
 • A tervezés gyakorlati megvalósítása, minőségbiztosítás
 • Vizsga előkészítő: az elsajátított ismeretek összefoglalása - műhelymunka
 • Nem lakáscélú épületek magvalósítása a passzívház követelményrendszer alapján
 • PHPP II. - Gyakorlati műhelymunka haladók részére

PHPP nélkül nem létezik passzívház

A PHPP, Passivhaus Prjoketierungs Paket = Passzívház Tervezői Csomag a passzívház tervezés elengedhetetlen eszközeként a tervezési koncepció megvalósítását elősegítő programcsomag a hozzátartozó kézikönyvvel. A tervezés alatt álló passzívház energiamérlege a PHPP alkalmazásával könnyen meghatározható, és a komponensek ésszerű változtatásával optimalizálható.

PHPP 2007PHPP 2007

A hazai gyakorlattal ellentétben, ahol általában az építészeti feladatok elvégzése után kerül az épületgépészekhez az adott épület feladatainak folytatása, jó esetben energetikai ellenőrzése, a passzívház standardoknak már az építészeti tervezési feladatok megoldása során érvényesülnie kell. Utólag lehetetlen vagy sok időt és költséget igénylő feladat az energetikai szempontból felmerülő változtatásokat megoldani. A PHPP segítségével a tervdokumentáció úgy készül, hogy az mind energetikai, mind a passzívház standardok érvényesülése szempontjából hibátlan, véglegesíthető.

Az épületgépész tervezőre továbbra is szükség van, hiszen a hőellátási-, szellőzési koncepció kidolgozását, a vízellátás, csatornázás, esetleges gázellátás terveit is el kell készíteni, és azokat a területileg illetékes szolgáltatóknál engedélyeztetni kell.

Az építtető igényeinek mindenben megfelelő passzívház csak az építész-épületgépész tervező szoros együttműködésével, és gondos kivitelezéssel valósítható meg.

Passzívház tervezési csomag (PHPP) I.

A tanfolyam következő, május 13-14-i modulja a PHPP használatát mutatja be, amelynek keretében építészek, épületgépészek, energetikusok szerezhetik meg a passzívházak „féltve őrzött titkait”. A két napos modul áttekintést nyújt a számítási módszerről és példák kapcsán bemutatja a helyes munkamódszereket.

Az előadásokon a résztvevők gyakorlati példákon keresztül megismerhetik, valamint egy példaként szolgáló terv kapcsán be is gyakorolhatják PHPP használatát.

További információ: www.passzivhaztervezo-oktatas.com