Kötelező lesz ellenőriztetni a gázkészülékeket szeptembertől

Kazán felülviszgálat

A meglévő gázkészülékeket és csatlakozó vezetékeket fokozatosan, de legkésőbb 2016 végéig műszaki-biztonsági szempontból felül kell vizsgálni, és azt követően a készülékeknél ötévente, a csatlakozó vezetékeknél pedig tízévente kell a felülvizsgálatot megismételni.

Az ezt előíró nemzetgazdasági miniszteri rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az öt-, illetve tízéves határidő az üzembe helyezéstől indul, de a rendelet hatálybalépése - szeptember 1. - előtt felszerelt készülékeket és vezetékeket is felül kell vizsgáltatni. Ezekre lépcsőzetes határidőt állapít meg a rendelet.

Magyar Közlöny

Az 1981 előtt üzembe helyezetteknél a felülvizsgálatot a jövő év végéig kell elvégeztetni. Az 1981 és 1993 között üzembe helyezetteknél 2014. december 31., az 1994 és 2003 közöttieknél pedig 2015. december 31. a felülvizsgálati határidő. A 2004 és 2012. augusztus 1. között üzembe helyezett készülékeknél és csatlakozó vezetékeknél 2016 utolsó napja a kötelező felülvizsgálat határideje.

A rendelet melléklete közli azt, hogy ki jogosult a felülvizsgálat elvégzésére. Ehhez legalább gázvezeték- és készülékszerelő mestervizsga, és gázipari műszaki biztonsági felülvizsgáló szakképesítés szükséges.

Forrás: MTI