Épületgépészeti tervdokumentáció tartalmi követelményei

ÉpületgépészetA Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat (MMK ÉgT.) tájékoztatója az Épületgépészet tervező kollégák számára az „Épületgépészeti tervdokumentáció tartalmi követelményei” című 2010 évi MMK feladatalapú pályázat keretében kidolgozott anyaggal kapcsolatban

Néhány gondolat a tájékoztató előzményéből

Jelenleg az épületgépészeti tervezési tevékenységnek nincs egységes, keretbe foglalható követelményrendszere. Nem jellemző a közeli és távlati energetikai koncepcionálásra vonatkozó törekvés, tisztelet a kivételnek. Ez döntően annak köszönhető, hogy erre Megbízói igény sem nagyon van. A legtöbb esetben a tervezés eleve meghatározott szűk feladatra vonatkozik, alternatívák vizsgálata nélkül.

A megjelenített tervek döntően nem rendszerelvűek. Tartalmukban nem kielégítőek, fontos méretezési, továbbtervezésre alkalmas adatokat, beszabályozási tervet nem tartalmaznak.

Az esetek döntő részeiben (75-85%) nem tartalmaz átfogó energia-megtakarítási lehetőségeket, koncepciót, legfeljebb részlegesen a légtechnikai hőhasznosításban.

Fontos az épületgépészeti energetikai szemlélet, a feladatok ez irányba való tágítása, bővítése, ami többlet munka természetesen felveti a tervezési díj kérdését is. Nem várható el az épületgépész tervezőtől az egyébként is vitatható, szokásos módon meghatározott tervezési díjon belüli ez irányú vizsgálat elvégzése.

A pályázat célja

Egységes rendszerbe foglalni a tervezés feltételeit, szempontjait, a műszaki követelményeket.

Előkészítő szakaszban átfogó energetikai vizsgálati anyag készüljön a tervezett épület(ek) optimális energetikai ellátására, a végleges koncepció meghatározásával.

Az így kialakult – egységesen energiatudatos szemléletű – megfelelő színvonalú, ellenőrizhető, későbbiekben szakaszosan tovább fejleszthető alaptervek, v. koncepciók kizárhatják az eddig készült sajnálatosan gyenge színvonalú terveket.


E-GÉPÉSZ online szaklap

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának honlapja igyekszik minden újdonságról, tudnivalóról, eseményről, szabályozásról stb. – vagyis ami a magyar épületgépészeti szakterületünkben történik – naprakész információt adni olvasóinak.

e-gepesz

A fenti tájékoztató, és az "Épületgépészeti tervdokumentáció tartalmi követelményei" című pályázat teljes anyaga is letölthető az Épületgépészeti Tagozat honlapjáról: www.e-gepesz.hu

Köszönjük a Kollégáknak az alapos és színvonalas összeállítást!