Épületenergetikai szabályozás és az Új Széchenyi Terv

EU direktívaHogyan teljesítheti Magyarország az Európai Uniós direktívákat? Az EU-ban kiemelten kezelik az energiahatékonysággal összefüggő  kérdéseket, így az épületenergetikával kapcsolatos követelmények szigorodtak az elmúlt időszakban. Cél az épületek energiafelhasználásának jelentős csökkentése, a megújuló energiák használatának növelése.

Új EU direktíva - közel nullenergiás ház

A direktívák szerint 2018-tól a közintézményeknek alacsony energiafogyasztásúaknak kell lenniük, 2020-tól pedig valamennyi új épületnek a közel nullenergiás körbe kell tartoznia. A cél, hogy az épületek energiafelhasználása jelentősen csökkenjen, ugyanakkor növekedjen a megújuló energiák – nap, szél, földhő – használata. Ezáltal jelentsen nőhet az épületenergetikai felújítások száma, és erősödhet a megújuló energiák piaca.

A meglévő épületállomány energiafelhasználása

A magyar épületállomány energetikai állapota az EU-átlagnál rosszabb, ezért azok átalakítása, korszerűsítése különösen jelentős potenciált jelent az energetikai területen. Ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40%-át az épületeinkben használjuk el (ennek egyharmadát a nem lakáscélú ingatlanok – irodák, gyárak, iskolák, kórházak – teszik ki), és ennek mintegy kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Az épületek fűtése az egyik legnagyobb CO2 kibocsátó.

Energiafogyasztás szektoronkéntHáztartások energiafogyasztása

Az épületszektor energetikai korszerűsítésének jelentőségét támasztja alá az a tény, hogy ebben a szektorban lehet a leginkább költséghatékony módon energia-megtakarítást elérni. Az épületenergetika az Európai Unió egyik fő prioritási területe is, mert bizonyítottan ez az a terület, ahol a leghatékonyabban lehet a klímavédelmi célokat teljesíteni.

Az Új Szécsényi terv épületenergetikai programja

A kormány 2011-től az Új Széchenyi Terv részeként átfogó épületenergetikai programot tervez indítani, melynek célja az épületek energetikai korszerűsítése, az energiahatékonyság, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazásához történő hozzájárulás. A tervezett programok egységes keretbe kívánják foglalni a lakóépületek, a középületek és egyéb épületek energiahatékony fejlesztését, a megújuló energiaforrások épületekben való alkalmazását, a felújítást és az energiahatékony újépítést. A komplex épületenergetikai program több elemből áll, és a finanszírozási (támogatási programok), a szabályozási (előírások, szabályozások) és a tudatformálási-ismeretadási alprogramokat összetetten, egymásra épülően tartalmazza.

HőszigetelésHőszigetelés

Az Új-Széchenyi Terv kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az ágazatban elinduljon a fejlődés, hiszen az új projektek több megrendeléshez juttattatják a vállalkozásokat. A beruházások között várhatóan lesznek olyanok, amelyeknek nagy az élőmunka igénye, ez pedig jótékonyan hat a foglalkoztatásra.

Energiahatékony építés, passzívház kiállítás és konferencia

Az előírt Európai Uniós célok teljesítéséhez kapcsolódóan az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő CEP Passzívház Expo (CEP Clean Energy & Passive House Expo) kiemelten foglalkozik többek között az épületek energiahatékony építésével, felújításával, zéró energiafelhasználású és passzívházakkal, energia tanácsadással, épületautomatizálással, gépészettel és facility managementtel. A kiállítás és a párhuzamosan megrendezésre kerülő szakmai konferenciák a fenntartható építészet kiemelkedő eseményévé váltak. A rendezvény október 19-20-án a Material Event Centerben kerül megrendezésre, mely alapkoncepciója “az építkezéshez és lakberendezéshez mindent egy helyen megtalál”, vagyis mindent, amire a pincétől a padlásig egy épületben szükség lehet.

További információk: www.cep-expo.hu