10 hasznos tipp, amivel csökkentheted a vízszámládat

Csöpögő csapAz elmúlt években folyamatosan emelkedtek a vízdíjak. 1991-ben 17 Ft-ot kellett fizetni 1 m3 vízért, 2000-ben már 210 Ft felett jártunk, ma pedig már nem ritka az 500 Ft közeli ár sem. A vízzel bánunk a legpazarlóbban, pedig könnyen tudnánk vele takarékoskodni is. Most adunk néhány tippet!

10 hasznos tipp, amivel csökkentheted a vízszámládat

  1. A hőtárolós bojler termosztátját érdemes 40ºC-ra beállítani, és csak akkor feljebb tekerni, ha több meleg vízre van igényed. Ha hosszabb ideig nem használod a bojlert, akkor teljesen kapcsold ki.
  2. Lehetőleg ne folyó vízben mosogass, moss fogat és borotválkozz.
  3. A mosogatógépet az edény szennyezettségének megfelelő, teljes töltetű, lehetőleg kímélő programon használd.
  4. A zuhanyozás nemcsak egészségesebb, de harmadannyi vízzel tisztálkodhatsz, mintha kádban fürödnél.
  5. A vízcsapok csöpögését, vécétartályok szivárgását minél előbb szüntesd meg, legtöbbször elég egy tömítőgyűrűt kicserélni.
  6. A hagyományos vécéöblítő tartályokat érdemes víztakarékosra cserélni, így akár a felére is csökkenthető a vécék vízfelhasználása.
  7. A tárolós vízmelegítőt nem érdemes túlméretezni, ugyanis a felesleges vízmennyiség felmelegítése és hosszú ideig tartó tárolása energiaveszteséget okoz. Épületgépészeti tervezéskor arra is célszerű ügyelni, hogy a bojler vagy kazán a lehető legközelebb legyen a vízfelhasználás helyéhez.
  8. Szereld fel a csaptelepeket perlátorral (gyöngyöztető), ami levegővel dúsítja a vizet, így kézmosásnál, mosogatásnál, fogmosásnál, tusolásnál és minden olyan tevékenységnél, amelynél folyóvizet használ, jelentős megtakarítás érhető el.
  9. A vízóra felszerelése után a fogyasztás akár 40 százalékkal is csökkenhet, egyszerűen csak azért, mert látjuk, mennyit fogyasztunk, és ezért tudatosabban használjuk a vizet. Mellékmérő tervezés, engedélyeztetés >>
  10. Öntözz inkább este - főleg a meleg nyári napokban- mert akkor kevesebb a párolgás.

Plusz néhány érdekesség:

Kád   Aszály

  • egy lassan csöpögő csap is több liter vizet pazarolhat el egy nap
  • 1 tonna papír előállításához 27.000 liter vizet használnak fel
  • egy átlag európai naponta 150-200 liter vizet használ el
  • Kenya egyes részein egy ember napi vízfogyasztása 2-5 liter
  • bolygónkon 1 milliárd ember küzd a szomjhalál ellen
  • 20 év múlva 3 emberből már kettőnek nem lesz elég ivóvize