10 hasznos tipp a klíma használatához

KlímaKözeleg a nyár, nemsokára sorra dőlnek meg a meleg rekordok. Egyre több lakásban és irodában van klíma felszerelve. Te tudod mire érdemes odafigyelni a klíma használatakor? Íme néhány hasznos tipp a gazdaságos klíma kiválasztásához és egészséges üzemeltetéséhez.

10 hasznos tipp a klíma használatához

  1. A klímaberendezést a helyiség méretének függvényében válaszd ki. Ha túl kicsi a teljesítmény, aránytalanul sokat jár a berendezés, és idő előtt tönkremegy. Az indokolatlanul nagy teljesítmény a vásárlásnál pénzkidobást jelent. A számításhoz vedd igénybe szakember segítségét. Fűtés-hűtés tervezés
  2. Válassz inverteres klímát. A régi klímák egyfokozatúak, ki-be kapcsolnak, így hol túl meleg, hol túl hideg van a helyiségben. Az inverteres készülékek a kompresszor fordulatszámát változtatva folyamatosan hűtenek, így egyenletes hőmérsékletet biztosítanak. Akár feleannyi áramot fogyasztanak és csendesebbek is.
  3. Válassz A vagy A+ energia kategóriás készüléket. Az ár mérlegelésénél érdemes figyelembe venni, hogy mennyi áramot fogyaszt a készülék. Rendszeres használat mellett az alacsonyabb üzemeltetési költséggel a többlet beruházási költség gyorsan megtérül.
  4. Válassz hőszivattyús berendezést. A hőszivattyús klímával fűteni is lehet, ami átmeneti időben olcsóbb, mintha bekapcsolnánk a fűtést.
  5. A beszerelést mindenképpen szakemberrel végeztesd, és ügyelj arra, hogy a beltéri egység olyan helyre kerüljön, ahol esélye sincs huzamosabb ideig közvetlenül rád fújni a hideg levegőt.
  6. A szezon előtt mindenképpen tisztíttasd ki a rendszert, mert a berendezés gomba- és baktériumtenyészetekkel lehet tele, ami ilyenkor fertőzött levegőt keringet a belső térben.
  7. Nyári napsütésben használj külső árnyékolót, hűvösebb éjszakákon pedig szellőztess. Ha nem is akarsz lemondani a klímaberendezésről, a megfelelő árnyékolás és szellőztetés akkor is hozzájárul a légkondicionáló készülék gazdaságosabb üzemeltetéséhez.
  8. Soha ne irányítsd magadra a hideg levegőt, mert könnyen megfázhatsz.
  9. A klíma nem csak a szoba hőmérsékletét csökkenti, de egyidejűleg a levegő páratartalmát is csökkenti (szárítja a levegőt), ami szemszárazságot, és egyéb irritációt is okozhat. A légszárítást párás időben ki is használhatod, fél-egy óra klíma használat, és gyorsabban száradnak a ruhák, illetve a kocsiban is pár másodperc alatt eltűnik a szélvédőről a páralecsapódás.
  10. Télen is kapcsold be havonta egyszer 15-20 percre a berendezést, ezzel megelőzöd a tömítések kiszáradását, és meghosszabbítod a klíma élettartamát.

KlímaKlíma